שמן ז.מרווה,דלעת,נר הלילה,פשתן,רימון-מולטי אומגה והמוח- הצורך והיתרון בחומצות שומן מסוג אומגה ,6,9,3 מעטפת תא העצב, כמו מעטפת של כל תאי הגוף, עשויה מרקמה שומנית. רמת המעבירות של אותה רקמה קובעת את איכות התקשורת של פנים התא עם חוץ התא.
שמן ז.מרווה,דלעת,נר הלילה,פשתן,רימון-מולטי אומגה והמוח.
בהתייחס לתקשורת בין עצבית הממברנה המפרידה בין קצוות תאי העצב מהווה את התווך דרכו עוברים הנוירוטרנסמיטרים המהווים את אחד מיסודות הפעילות העצבית של המוח.
ישנן שתי קבוצות של חומצות שומן הנחשבות לחיוניות עבור המוח- חומצה ארכידונית AA שהיא אומגה 6 ולעומתן EPA ו DHA שהן אומגה 3.
במוח האדם המודרני יש עודף גדול באומגה 6 וחוסר גדול באומגה 3. זאת בעיקר עקב התזונה מודרנית המבוססת על מזון שמקורו בדגנים, תירס ושמנים צמחיים.
ההשפעות השליליות של חומצה ארכידונית (אומגה 6) במוח
1. מעבירות permeability נמוכה של מעטפת תא העצב. דבר זה גורם לתקשורת בין עצבית לקויה. התקשורת הבין עצבית מבוססת על שחרור נוירוטרנסמיטורים מקצה האקסון של עצב אחד וקליטת אותם נוירוטרנסמיטורים על ידי הדנדריט של תא עצב אחר. במידה והממברנה חוסמת מעבירות הדבר גורם לשיבוש הפעילות העצבית
2. חומצה ארכידונית מהווה זרז לפעילות המערכת החיסונית ומשדרת אותות למערכת החיסונית לתקוף את הרקמה העוטפת את קצות העצבים. דבר זה פוגם בתקשורת הבין עצבית
3. החלק הארוך של תא העצב הקרוי אקסון מעביר תשדורת חשמלית למרחקים ארוכים. האקסון עטוף בשכבת הגנה שומנית מבודדת שתפקידה להגן עליו, להזין אותו וגם לבודד אותו מבחינה חשמלית מהסביבה. שכבת הגנה זו היא רקמה שומנית עבה הנקראת מיילין Myelin .אם יש מרכיב גדול של אומגה 6 במיילין נוצרת התקפה של המערכת החיסונית הנקראת התקפה אוטואימונית Autoimmune disease . הדבר בא לידי ביטוי בהקטנת האיכות של התשדורת החשמלית התוך עצבית. המחלה הקלאסית הנגרמת מהרס המיילין על ידי המערכת החיסונית היא טרשת נפוצה.
ההשפעות החיוביות של אומגה 3,6,9 על המוח,
1. שיפור המעבירות של מעטפת העצב במעבר בין התאים (המעבר הסינפטי). מונע חוסר איזון בתשדורות הנירוטרנסמיטורים (דופאמין, סרוטונין, גלוטאמט וכו') ובכך מונע תסמונות נוירופסיכיאטריות כגון היפר אקטיביות, אוטיזם, טורט, OCD וכו'. ההשפעה המיידית ביותר מתבטאת בשיפור מצב הרוח, הרגעה, מניעה או הקלה של התקפי חרדה ומניעת דכאון. השפעות ארוכות טווח יותר כרוכות בהקלה ומניעה של טיקים והתנהגות אובססיבית.
מודעות Google
2. מניעת התקפה של המערכת החיסונית על מעטפת התא במעבר הסינפטי
3. מניעת הרס המיילין ואף בניה מחדש שלו ועל ידי כך מניעה ואו שיפור במחלות אוטואימוניות כגון טרשת נפוצה MS , ALS, ויתכן שגם אלצהיימר ופרקינסון שיש בהן מרכיב אוטואימוני.
אומגה 3 ואוטיזם
אוטיזם הנו אוסף של סימפטומים דומים עם הרבה גורמים שונים. ישנן מספר תת קבוצות שבהן אומגה 3 יכולה לעזור באופן ניכר:
אוטיזם שבו המקור לתסמונת הוא מרכיב אוטואימוני היכול לנבוע למשל מעירור יתר של המערכת החיסונית בעקבות חיסון (כמו MMR )
אוטיזם שבו המקור לתסמונת הוא רגישות יתר לחלבונים כגון גלוטן
אוטיזם שבו המקור לתסמונת הוא leaky gut שגם היא תסמונת הקשורה בהרכב ובמעבירות הממברנות אבל במקרה זה במעיים
אוטיזם הנגרם פשוט מעודף גדול של אומגה 6 וחוסר גדול באומגה 3 במוח. חוסר איזון כזה עשוי להיגרם מאחד משני גורמים או שילוב שלהם:
א. מחסור תזונתי חמור באומגה 3 (עודף באומגה 6 יש בתזונה באופן טבעי)
ב. מחסור בEPA ו DHA בגלל פגם מטבולי המונע הפיכת אומגה 3 ממקור צמחי לאומגה 3 מסוג EPA וDHA. (מדובר בפגם באחד האנזימים האחראיים על מטבוליזם של חומצות שומן כגן COX LOX ואחרים)
לאומגה 3 יש השפעה חיובית על מאפייני התנהגות שונים באוטיזם:
הרגעה, שיפור יכולת ריכוז, מניעה של תנועות חזרתיות (טיקים) ובדיעבד גם שיפור ביכולת הקוגניטיבית. ההשפעה על כל אוטיסט תהיה שונה בהתאם לתת הקבוצה אליה הוא שייך מבחינת הגורמים וכמו כן לשלב שבו החל הטיפול באומגה 3.
כיצד מגבירים אומגה 3
אומגה 3,6,9 במקור מגיעה מהצומח-ז.מרווה, פיטופלנקטון, עצות ים, עלים ירוקים עבים (תרד, סלק, רוקט, ריג'לה וכל העשבים בעלי עלים עבים,נר הלילה,פשתן,דלעת,זית), אגוזים שונים, בעיקר מלך וברזיל. הבעיה שאומגה 3 מהצומח איננה זמינה למוח וחייבת להפוך בשרשרת מטבולית סבוכה ל EPA ו DHA. המסלול הזה איננו יכול לספק מספיק אומגה 3 בהרכב התזונה המודרני.
EPA ו DHA שהן שתי החומצות החיוניות למוח מגיעות אך ורק מהחי- מבשר בעלי חיים הניזונים מעשב (בשר אורגני) או ביצים מתרנגולות שניזונו מעשב או מדגים שניזונו מפלנקטון (לא דגים מבריכות דגים אשר ניזונו מתערובת דגנים)
הדרך הפרקטית היחידה להשלים את המחסור החמור באומגה 3 ולנטרל את העודף החמור באומגה 6 הוא על ידי צריכת שמן ז.מרווה-מולטי אומגה של "מרפא הבושם,המופק מזרעי צמחי מרפא ובמיוחד מרווה,דלעת,רגלת הגינה ,רימון,פשתן
,6,9,באופו כללי ביותר אפשר להמליץ ללוקים באוטיזם על גרם אחד מולטי אומגה 3 EPA + DHA לכל 5 עד 10 ק"ג גוף ביום. כלומר ילד במשקל 30 ק"ג ייקח 3 עד 6 גרם ביום.
טיפולים משלימים תזונתיים נוספים
הקטנה משמעותית של צריכת סוכרים עמילנים ודגנים להקטנת צריכת האומגה 6 ומניעת ההשפעה השלילית של גלוטן ועודף פחמימות בכלל
תוספת של אנטיאוקסידנטים מסוג ויטמין E. במקרה של מינון גבוה של אומגה 3, מעל 2-3 גרם ביום , חובה להוסיף ויטמין E 200 יב"ל ביום.
חובה בכל בית!!
תגובות
הוסף רשומת תגובה