מחקר חדשני ומקיף שנערך מצא שחומצת השומן DHA המצויה באומגה 3 מצמצמת את הסיכון למחלות לב, דלקות והתפתחות של תאים סרטניים

מחקר חדשני ומקיף שנערך בשנת 2012 על-ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת יוסטון טקסס שבארה"ב, מצא שחומצת השומן DHA המצויה באומגה 3 מצמצמת את הסיכון למחלות לב, דלקות והתפתחות של תאים סרטניים

אז מהו ה-DHA   ? DHA הוא חומר טבעי לחלוטין: חומצת השומן הארוכה והחיונית ביותר מבין חומצות אומגה 3. החומצה מכילה 22 פחמנים ונמצאת באינספור מקומות בגוף. למשל, המוח שלנו מכיל 27% שומן, 60% מתוכו DHA. מחקרים הראו כי נטילת DHA עד גיל שנתיים משפיעה לטובה על התפתחות תקינה של המוח ומערכת הראיה אצל פעוטות. אצל מבוגרים ובני גיל השלישי היא מונעת התנוונות המוח ומערכת הראייה. האזור בגופנו המכיל את הכמות הגדולה ביותר שלDHA הוא מערכת הראייה. הרשות האירופית לבטיחות במזון (EFSA) אישרה כי DHA חיוני למוח ומערכת הראייה, וכן לשמירה על רמה תקינה של טריגליצרידים בדם



אומגה 3: אויב הסרטן ומחלות הלב

חומצת השומן DHA המצויה באומגה 3 מצמצמת את הסיכון למחלות לב, דלקות וסרטן. החומצה גם תורמת להתפתחות תקינה של המוח ומערכת הראייה אצל פעוטות
מחקר חדשני ומקיף שנערך בשנת 2012 על-ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת יוסטון טקסס שבארה"ב, מצא שחומצת השומן DHA המצויה באומגה 3 מצמצמת את הסיכון למחלות לב, דלקות והתפתחות של תאים סרטניים. 

המחקר סקר ארבעה שמנים שונים: שמן שומשום, שמן קנולה, שמן זית ושמן דגים, במטרה לזהות את השמן הטוב ביותר שביכולתו לסייע בעיכוב התפתחות התגובה הדלקתית. החוקרים מצאו באופן מובהק כי חומצת השומן DHA המצויה בשמן דגים הינה בעלת היכולת הטובה ביותר לעכב תגובה דלקתית המתווכת על ידי פרוסטגלנדין (E2 PGE2), חומר ממשפחת ההורמונים המצוי ברקמות הגוף, בתאי זרע, ברחם, בכליות ובאיברים נוספים.

המחקר מציג הוכחה חשובה לכך שצריכה של תוסף מזון מסוג DHA מסייעת בהפחתת כאב, מטפלת בתגובות דלקתיות ומונעת התפתחות מחלות של כלי-הדם ויצירה של גידולים סרטניים שונים. שמן דגים וחומצות שומן בלתי-רוויות משמשים פעמים רבות כתוספי מזון אשר מטרתם למנוע או לטפל בהתפתחות של דלקת, מחלות כלי דם, כאב ואף גידולים סרטניים. 

כיום, כנגד היווצרות דלקות בגוף משתמשים בתרופות ממשפחת האספירין או תרופות כגון וויקוס (Vioxx) וסלברקס .(Celebrex) אך לצד יעילותן של תרופות מסוג זה ייתכנו גם תופעות לוואי חמורות המלוות בהפרעות שונות ודימומים של מערכת העיכול וכן הגברת הסיכוי לפתח מחלות לב. מכאן נובע הצורך במציאת תוספי מזון אשר יהוו אלטרנטיבה יעילה ובלתי מזיקה להפחתה ולמניעה של תגובה דלקתית. בדיקת הריכוז של שמן הדגים הראתה שמספיקה כמות קטנה ביותר של שמן דגים על מנת להביא ל-50% עיכוב בתגובה דלקתית בגוף. 

המחקר הראשוני התבצע על עכברים. לאחר מכן נעשתה בדיקה על תאים אנושיים עם תוצאות זהות: שמן הדגים עיכב באופן משמעותי את התגובה המתווכת ומנע את התפתחות הדלקת. מכיוון שרק שמן הדגים הראה עיכוב ביצירת התגובה הדלקתית, החוקרים רצו לבודד ולבדוק איזו מחומצות השומן הבלתי רוויות שבשמן הדגים אחראית לתופעה זו. מבין חומצות השומן השונות שנבדקו ,(ALA ,EPA ,AA ,DHA) נמצא כי DHA הינו היחיד המסוגל לעכב באופן משמעותי את התפתחות הדלקות בתא. מכאן נובע כי אנשים הצורכים באופן קבוע DHA יהיו מוגנים יותר ובעלי סיכוי נמוך לחלות במחלות המלוות בדלקת, בהשוואה לאנשים אשר אינם נוטלים DHA על בסיס יומי
מאת: פרופ' ניסים גרתי, 25/02/13

הכותב עומד בראש המכון הקזאלי לכימיה יישומית, הפקולטה למדעי הטבע, האוניברסיטה העברית




תגובות