על חשיבות האומגה 3 בגופנו


אומגה 3 מכילה מספר חומצות שומן: ALA – חומצה אלפא-לינולנית, EPA – חומצה איקוסאפנטאנואית ו- DHA – חומצה דוקוסאהקסאנואית. שתי החומצות האחרונות מסונתזות בכבד מ ALA, כך שאומגה 3 נחשבת לחומצת שומן חיונית (שהגוף לא מסוגל לסנתז בעצמו, אלא חייב לקבל ממקור חיצוני).
פעילות רפואית
  • הכרחית לתפקוד מיטבי של תאי הגוף
  • סינתוז EPA ו- DHA מחומצה אלפא-לינולנית (ALA)
  • שמירה על גמישותם של קרומי התאים
  • שמירה על תקינות העברת המסרים בקולטני התאים
  • הורדת רמות טריגליצרידים
  • הפחתת אגרגציה של טסיות דם
  • שבירת קרישי דם
  • השפעה מעוררת ונוגדת דיכאון
  • שיפור קשב וריכוז
התוויות עיקריות
  • רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם
  • מניעת מחלת לב כלילית, סרטן (בעיקר שד, מעי גס וערמונית)
  • דיכאון וחרדה
  • בעיות קשב וריכוז
  • מחלות לב וכלי דם
  • דלקות
  • יתר לחץ דם
  • תסמונת קדם ווסתית – P.M.S. וכאבי מחזור
  • בזמן היריון והנקה – חיוני לבריאות העובר והתינוק היונק, בעיקר להתפתחות מערכת העצבים המרכזית (עיניים ומוח)
  • רעלת היריון
  • מחלות עור – אקזמה, פסוריאזיס
  • אסתמה
  • מחלות מעיים דלקתיות
  • מחלות אוטו-אימוניות
סימני חסר
  • בעיות ריכוז וזיכרון
  • דיכאון
סימני עודף
צריכת עודף של אומגה 3 נחשבת לצריכה של מעל 3 גרם ליום, של אומגה 3 ממקור דגי (הגוף יודע לווסת את סינתוז ה- DHA, הרכיב המדלל דם, כאשר הוא נצרך ממקור צמחי, אך לא כאשר הוא נצרך ממקור דגי).
  • דימום מוגבר, גם מהאף ובשתן
  • חוסר וויסות גליקמי אצל חולי סוכרת
  • לחץ דם נמוך
מינון מומלץ (לפי ה- AI)
ילדים (עד גיל 18)
  • 0-6 חודשים – 0.5 ג'
  • 7-12 חודשים – 0.5 ג'
  • גיל 1-3 – 0.7 ג'
  • גיל 4-8 – 0.9 ג'
  • ילדים בגיל 9-13 – 1.2 ג'
  • ילדות בגיל 9-13 – 1 ג'
  • נערים בגיל 14-18 – 1.6 ג'
  • נערות בגיל 14-18 – 1.1 ג'
מבוגרים
  • גברים – 1.6 ג'
  • נשים – 1.1 ג'
  • היריון – 1.4 ג'
  • הנקה – 1.3 ג'
הערה - AI (Adequate Intake) הוא מדד המבוסס על הערכה של צריכה יומית של הנוטריינט, באוכלוסיה בריאה.
מקורות תזונתיים
  • דגי מים קרים
  • אצות
  • מרווה
  • גרעיני ושמן פשתן
  • אגוזי מלך
  • תרד
  • שמן קנולה
  • רגלת הגינה (Portulaca oleracea)
התוויות נגד
דגים מסוימים מכילים רמות גבוהות של כספית, עקב זיהום מסיבי של רוב הימים. לכן מומלץ לצרוך דגי ים צפוני, ממים עמוקים וקרים, המכילים כמות קטנה יותר של כספית. הכספית נאגרת בבשר ופחות בשומן הדג, כך שהסיכוי קטן למצוא כספית בתוספים של אומגה 3.
יש להיזהר במתן מינונים גבוהים של אומגה 3 (מעל 3 גרם ליום), אצל אנשים הנוטלים תרופות מדללות דם ונוגדות קרישה, הסובלים מדימומים ו/או נמצאים לפני ניתוח.
יש לשים לב, במתן אומגה 3 ממקור דגי, לאנשים הסובלים מאלרגיה לדגים וממקור צמחי – לאלו הסובלים מאלרגיה לאגוזים.
תופעות לוואי עלולות להיות כאבי בטן, בחילות, שלשול (בעיקר במינון גבוה), צרבות, רפלוקס, שיהוקים, נפיחות בבטן וטעם של דג בפה. ניתן להימנע מרוב תופעות הלוואי האלו, אם מתחילים במינונים נמוכים ולוקחים את התוסף עם האוכל.
אינטראקציות עם תרופות/תוספים/צמחי מרפא/מזון
  • אומגה 3 עלולה להגביר את השפעתן של תרופות מדללות דם ונוגדות קרישה, כגון אספירין, וורפרין, תרופות מסוג NSAIDs ועוד
  • אומגה 3 עלולה להגביר את השפעתן של תרופות להורדת לחץ דם
  • אומגה 3 עלול להגביר את השפעתם של צמחים לדילול דם ונוגדי קרישה, כגון כורכום (Curcuma longa), ג'ינקו בילובה (Ginkgo biloba), שום (Allium sativum) ועוד
  • אומגה 3 עלול להגביר את השפעתם של צמחים להורדת לחץ דם, כגון עלי זית (Olea europaea), עוזרר (Crataegus spp.), שורש ג'ינג'ר (Zingiber off.) ועוד
  • אומגה 3 עלול להעלות את רמת ויטמיני A ו- D בדם
  • אומגה 3 עלול להפחית את רמת ויטמין E בדם
סיכום
אומגה 3 הינה חומצת שומן מקבוצת הרב-בלתי רוויות. היא קיבלה תשומת לב מרובה, כמגינה על מערכת הלב וכלי הדם, לאחר שנתגלה כי אסקימואים, שתזונתם מורכבת מבשר שומני מאוד, כמעט ואינם סובלים ממחלות לב. חוקרים ייחסו את התופעה הזו לסוג חומצות השומן הנצרך על ידי האסקימואים וליחס בין אומגה 3 לאומגה 6, בתזונתם.
עיקר השימושים באומגה 3 נעשים לטיפול ברמות גבוהות של טריגליצרידים בדם, דיכאון וחרדה, בעיות קשב וריכוז, מחלות לב וכלי דם (כטיפול ומניעה), דלקות (בעיקר במעיים), יתר לחץ דם, תסמונת קדם ווסתית – P.M.S. וכאבי מחזור, מחלות עור (כגון אקזמה, פסוריאזיס) ועוד. האומגה 3 חיוני לבריאות העובר והתינוק היונק, בעיקר להתפתחות מערכת העצבים המרכזית (עיניים ומוח).
דגים מסוימים מכילים רמות גבוהות של כספית, עקב זיהום מסיבי של רוב הימים. לכן מומלץ לצרוך דגי ים צפוני, ממים עמוקים וקרים, המכילים כמות קטנה יותר של כספית.
מחקרים
  • מחקרים שונים, שניסו לבדוק האם אומגה 3 יעיל בטיפול בדיכאון, העלו ממצאים סותרים. חוקרים מקיימברידג', אנגליה, ביצעו מטא-אנליזה של כל המחקרים הרנדומאליים, כפולי הסמיות עם פלסבו, שבדקו את השפעת האומגה 3 על דיכאון ובעיקר – היעילות היחסית של EPA מול DHA. במטא אנליזה זו נכללו 28 מחקרים, שענו על 4 קריטריונים: רנדומאליות; שימוש בפלסבו; שימוש באומגה 3 המכיל EPADHA או שניהם, עם דיווח על כמויות מדויקות; ושימוש במדדים מוכרים למדידת סימפטומים של דיכאון. הממצאים הראו הפחתה בציוני הדיכאון כתגובה לאומגה 3, בהשוואה לפלסבו, כאשר השפעה הגדולה ביותר הייתה על הפרעה ביפולרית (מאניה-דפרסיה) ודיכאון מג'ורי, כטיפול לעומת מניעה ובנוסף לטיפולים אחרים. ממצא מעניין היה, שהממצאים האלו הראו השפעות נוגדות של דיכאון של אומגה 3, רק במחקרים בהם כמות ה- EPA הייתה גבוהה מ 50% ובמחקרים בהם השתמשו החוקרים ב Ethyl EPA טהור.

תגובות