סירה קוצנית סוכרת

סוכרת היא מחלה מטבולית כרונית, שנגרמת בגלל חוסר באינסולין, הורמון חיוני לוויסות רמת הסוכר בדם, או במצב נפוץ יותר, האופייני לסוכרת מסוג 2 (שכונתה בעבר סוכרת מבוגרים), בגלל ירידה ברגישות של רקמות מטרה לאינסולין (רקמת שריר ורקמת שומן, למשל). במצב זה, ההורמון אינו מצליח להביא לתוצאות הרצויות. חסר באינסולין או ירידה בתגובה אליו, מביאים לעלייה ברמת הגלוקוז בדם, שבעקבותיה עלולים החולים לפתח סיבוכים קשים כמו עיוורון, מחלות לב וכלי דם, מחלות כליות ועוד..

סירה קוצנית (Sarcopoterium spinosum)
הסירה הקוצנית היא בן-שיח קוצני מסועף הגדל בבתות ים-תיכוניות ובתות ספר, נפוץ ושולט. הוא מצוי בכל אזורי הארץ חוץ מבנגב הדרומי. חודשי פריחתו: פברואר-אפריל. טיפוס התפוצה הוא מזרח ים-תיכוני.
עם צמח זה מטפלים בחולי סוכרת, בכאבי בטן, דלקות חניכיים, כאבי שיניים, עצירות ודלקות בדרכי השתן.
משתמשים בעיקר בשורשים, מהם מכינים מרתח. מרתיחים 100 ג' שורשים בליטר מים כשעה. ניתן לשתות ממרתח זה 3-4 כוסות ביום. אפשר להכין מרתח גם מפירותיו - חופן פירות בליטר מים לשם טיפול בכאבי בטן ודלקות בדרכי השתן. טיפול של מספר חודשים עם סירה קוצנית מביא להקלה רבה לחולי סוכרת.

בוגרי קורסים לשדאות, או אפילו מי שהסתפקו בעיון בספרי הדרכה בתחום, זוכרים אולי את ההמלצה להשתמש בענפי הסירה הקוצנית - צמח נפוץ הגדל באזורים הרריים בכל ארץ ישראל, מהחרמון ועד הר הנגב - כבמזרן. תולשים את ענפי הצמח, מניחים על הקרקע, פורשים בד עבה, שימנע דקירות, ונהנים משנת לילה נעימה
במסורת הערבית בישראל מוכרת משרה שהכינו מהסירה הקוצנית כאמצעי יעיל להרגעה ולשיכוך פחדים, וכן לטיפול במחלות עיניים. אבל עמיתיו של שמש למכללה באריאל, מיקדו את תשומת לבם בשימוש אחר בצמח, שגם הוא מוכר היטב בקרב תושבי הארץ הערבים כיום, ובעיקר הבדווים: טיפול בסוכרת. ד"ר טובית רוזנצויג, מנהלת מעבדת מחקר בתחום הסוכרת במכללה, התוודעה לשימוש זה כשחיפשה תרופות לטיפול במחלה, המבוססות על צמחים הגדלים בשטחים פתוחים בארץ. "התייעצתי עם פרופ' זהרה יניב, שמתמחה בתרופות המבוססות על צמחים, והיא סיפרה לי שהבדווים מרתיחים את שורשי הצמח ומכינים מין תה, שעוזר לחולי סוכרת", אומרת רוזנצויג.


"בשלב הראשון", מספרת רוזנצויג, "עבדנו כמו המרפאים העממיים הבדוויים. הרתחנו את שורשי הצמח והכנו תמצית. במעבדה בדקנו את השפעת התמצית על תאים שמייצגים רקמות שונות שפעילותן נפגעת אצל חולי סוכרת, כמו שומן, שריר ותאי כבד". אצל חולי סוכרת מסוג 2, רקמות אלה אינן מגיבות באופן מיטבי לאינסולין ולכן נפגע ויסות הגלוקוז, וכן ויסות השומנים בדם. בבדיקה במעבדה התברר שלתמצית הסירה הקוצנית היתה פעילות דמוית אינסולין ברקמות שומן, שריר ותאי כבד. יחד עם ד"ר דביר טלר בדקה רוזנצויג גם את השפעתה של התמצית על תאי בטא בלבלב, האחראים להפרשת האינסולין. תאים אלה נפגעים אצל חולי סוכרת מסוג 1, המוכרת גם בשם סוכרת נעורים. הם מצאו כי לתמצית יש השפעה מעוררת על הפרשת אינסולין.החוקרים, שהציגו באחרונה את ממצאיהם בכנס מחקרי יהודה ושומרון שהתקיים במרכז האוניברסיטאי אריאל, בחנו כיצד משפיעה התמצית גם על עכברים שעברו מוטציה גנטית, שגרמה להם לפתח מחלה דומה לסוכרת מסוג 2 עם התבגרותם. התברר ששתייה של תמצית סירה קוצנית במקום מים מנעה את התפתחות הסוכרת בעכברים. החוקרים מצאו גם, ששתייה של התמצית מפחיתה את כמויות המזון שצורכים העכברים ותורמת להפחתת משקלם. השמנת יתר מקושרת לפיתוח התנגדות לאינסולין, ולסוכרת.
בעקבות הממצאים רשמו החוקרים בחודש שעבר את התגלית כפטנט, ופנו לד"ר זוהר כרם, מומחה לתזונה מהפקולטה לחקלאות ברחובות, כדי לנתח את ההרכב הכימי של תמצית הסירה הקוצנית ולברר מהו המנגנון שיוצר את הפעילות נוגדת הסוכרת שלה. הם מקווים שהמשך המחקר יוביל לפיתוח תרופה המבוססת על תמצית הסירה הקוצנית, שתסייע לחולי הסוכרת להתמודד עם המחלה הקשה.





תגובות